Krise i norsk helseberedskap: Regjeringen slår alarm om sykepleiermangel

Leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, advarer om de alvorlige konsekvensene mangelen på sykepleiere kan få for norsk beredskapsevne.

Leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, advarer om de alvorlige konsekvensene mangelen på sykepleiere kan få for norsk beredskapsevne. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/ NSF.

Totalberedskapsmeldingen peker på behovet for økt rekruttering, bedre arbeidsvilkår og effektiv oppgavedeling for å møte utfordringene.

Sykepleiermangel svekker beredskapen

Leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, advarer om de alvorlige konsekvensene dette kan få.

– Vi har lenge varslet om en voksende sykepleiermangel, og nå ser vi hvordan det truer både daglig drift og evnen til å håndtere krisesituasjoner. Sykepleiere er ryggraden i helsetjenesten, og uten tilstrekkelig bemanning er det pasientene som lider, sier Sverresdatter Larsen.

Regjeringen foreslår blant annet å styrke utdanningstilbudet for helsepersonell, sikre bedre arbeidsforhold og legge til rette for rask mobilisering av ressurser i krisetider. Likevel er det fortsatt en vei å gå, ifølge NSF-lederen:

– Tiltakene som foreslås, er viktige, men vi trenger handling nå. Sykepleiere må oppleve at de har en fremtid i yrket sitt, med bærekraftige arbeidsvilkår og ressurser til å gjøre jobben sin. Hvis ikke risikerer vi å stå enda svakere rustet når krisen inntreffer, understreker Sverresdatter Larsen.

Jordmødrenes og helsesykepleiernes situasjon er alvorlig. Flere kommuner rapporterer om svikt i tilbudet til gravide og barn, noe som ifølge meldingen kan få alvorlige konsekvenser for folkehelsen.

Regjeringen lover tiltak, men NSF-lederen mener det haster med å styrke bemanningen:

– Vi trenger konkrete handlinger for å hindre at denne situasjonen eskalerer. Dette handler om liv og helse, og det kan ikke vente, fastslår hun.

Strekker seg langt

NSF vil fortsette å presse på for økt finansiering og bedre rammevilkår for norsk helsevesen i tiden fremover. Sverresdatter Larsen påpeker at helsepersonell allerede strekker seg langt i jobben og hverdagsutfordringene som sykepleiere møter:

– Vi kan ikke lenger akseptere at sykepleiere må møte storm og heftig vintervær uten tilstrekkelig utstyr. Når forsinkelser som trafikk hindrer oss i å nå frem i tide, og det mangler både tid og ressurser til å håndtere situasjonen, setter det både pasienter og helsepersonell i fare. Her må det tilrettelegges med et rammeverk og finansiering som gir oss det vi trenger for å gjøre jobben trygt og effektivt, sier hun.

Sverresdatter etterlyser særlig tre tiltak på vegne av helsepersonell:

  • Regjeringen må legge press på arbeidsgivere slik at de sikrer beredskapsplaner for kritiske samfunnsfunksjoner.
  • Det må foreligge en avtale som regulerer vilkår når helsepersonell eksempelvis må overnatte på arbeidsstedet for å sikre nok ansatte på jobb.
  • Det trengs en langtidsplan i offentlig sektor for hvordan helsesektoren skal holde på ansatte.

– Det er et politisk ansvar å sørge for at forskjellen mellom yrker ikke blir for stor, og sikre langsiktige planer for å beholde og rekruttere personell til helsesektoren, avslutter Sverresdatter Larsen.