Over 35.000 respondenter har svart på kartleggingen. Det betyr at dette er den største undersøkelsen som er gjennomført blant norske sykepleiere.
– Sykepleiere har, sammen med annet helsepersonell, stått i front under koronapandemien. De har fått en unik erfaring og kunnskap som samfunnet må ta med seg og lære av. Derfor er det viktig med en slik kartlegging, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.
– Vi er ikke overrasket over det som kommer fram i rapporten. Den forteller om sykepleiere som har vært i arbeid under pandemien og som har tatt mye ansvar og jobbet mer enn vanlig, på nye steder og med nye oppgaver.
Mange sykepleiere har erfart mangel på smittevernutstyr og har jobbet uten nødvendig utstyr i smittesituasjoner. Flere sykepleiere har blitt smittet av koronavirus enn befolkningen generelt.
Pasienter/brukere og pårørende har, ifølge sykepleierne, merket alvorlige konsekvenser av pandemien. Nedstengte tjenester og frykt for smitte har ført til at mange har fått for lite tjenester eller har takket nei til tjenester.
Generelt har sykepleiere som har jobbet under pandemien opplevd økt belastning på arbeidsplassen og redusert jobbtilfredshet. Mange har vært redde for å bli smittet og bringe smitte videre, og har følgelig også opplevd store begrensninger i familieliv – og i privatlivet ellers.
– Samtidig er det også mange som forteller om økt samhold, at de har fått brukt faget sitt i møte med nye utfordringer og at de opplever at sykepleierfaget har fått økt oppmerksomhet og er verdsatt mer enn før pandemien.
– Vårt budskap til myndigheter og politikere er at i framtiden må lytte mere til sykepleierne, og sikre at de blir i tjenestene også etter denne krisen. Vi trenger mere ressurser, flere kollegaer, flere med spesialutdanning, hele stillinger. De trenger å vite at beredskapen er på plass så de ikke utsetter seg selv, pasientene og sine nærmeste for fare. Jeg opplever at vi har en tett dialog helt til topps om disse tingene, og så gjelder det at vi også ser konkret handling knyttet til de utfordringene som beskrives.
– Løsningen er flere sykepleiere og spesialsykepleiere. Vi må ta vare på de vi har skal vi møte nye smittebølger, men også løse oppgavene i en normalsituasjon. For å være bedre forberedt til videre smittebølger og fremtidige pandemier trengs også en styrkepakke med midler til å kjøpe inn nødvendig utstyr, påpeker Lill Sverresdatter Larsen.
– I sykehjemmene har deltidsstillinger og smittespredning fra ansatte vært et stort problem. Jeg er glad for at Bent Høie har gitt klart beskjed om at kommunene nå må sørge for å øke stillingene til de som går deltid og at dette vil bli kompensert. Intensivkapasiteten må styrkes og da er utdanning av flere intensivsykepleiere alfa og omega. Lønn og gode arbeidsvilkår er også avgjørende i kampen samfunnet står i for å beholde, rekruttere og mobilisere sykepleiere i tjenesten, sier Sverresdatter Larsen.