Hvorfor gjør vi det motsatte?

Lill Sverresdatter Larsen

Lill Sverresdatter Larsen.

– Skulle tru vi har drevet med en motarbeiderøkt i flere år nå. Hvis du skal rekruttere og beholde, hva er det du absolutt ikke skal gjøre da? Da skal du tilby dårlig lønn, sørge for vanskelige arbeidsforhold og ha stort kontrollspenn hos lederne.

Superenkel løsning

– Løsningen er å «flip the coin». Det er jo superenkelt, vi må bare gjøre det motsatte, sa hun og fortsatte:

– Hva skal til for å rekruttere, beholde, utdanne, utvikle og anerkjenne? Et av svarene er ledelse. En sykepleierleder kan ikke ha median 93 personer å lede, og samtidig drive god ledelse.

Vi kommer ikke utenom lønn. Det er noe merkelig her, for alle vet at lønn rekrutterer, men med en gang det er snakk om sykepleiere, eller Unio-gruppene, så er ikke lønn så viktig for å rekruttere og beholde. Og vi har masse forskning på at lønn virker rekrutterende.

Læring

Det neste er læring.

– Faglig utvikling er noe av det viktigste i distriktene når du står alene med mye ansvar i helsevesenet, sa NSF-lederen, og viste til:

– Du skal ha et liv når du står i en arbeidssituasjon, og da er vi inne på uformell og pårørende omsorg for barn og eldre i familien. Dersom en mor får demens, og hun har en datter som er helsepersonell, da får du aller minst helsetjenestetilbud, viser forskning.

Så må du også få legitimitet for at du har en utdanning.

Og vi må ha det gøy på jobb, sa hun.

Oline Sæther, Lill Sverresdatter Larsen, Unn Alma Skatvold,  Geir Røsvoll, Guro Elisabeth Lind
Oline Sæther (ordstyrer), Lill Sverresdatter Larse (Norsk Sykepleierforbund), Unn Alma Skatvold (Politiets Fellesforbund), Geir Røsvoll (Utdanningsforbundet) og Guro Elisabeth Lind (Forskerforbundet).

Forbundslederne i Unio fikk også spørsmål om hvordan de tror den unge generasjonen vil tilpasse seg arbeidsmarkedet.

– Jeg håper den unge generasjonen tar med seg ungdommens mot inn i arbeidslivet, og de må si at fritida mi er viktig, så det nytter ikke å pålegge meg masse arbeidsoppgaver fordi man har kuttet ut mange andre yrkesgrupper og har for lite personell på jobb, svarte Sverresdatter Larsen.

Andreas Aass-Engstrøm og Gro Lillebø
Andreas Aass-Engstrøm og Gro Lillebø snakket om forfedrenes arbeidstidsregimer og arbeidsmiljø og om hvordan det står seg for dagens menn og kvinner.

Gamle strukturer

Gro Lillebø, 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund, deltok også på møtet. Hun trakk fram sykepleiernes historie fra tiden de bodde på sykehusene, var ugifte og fram til i dag. Hun sa at de gamle strukturene fortsatt henger igjen både når det gjelder synet på sykepleieryrket og at lønna ligger langt bak mannsdominert sektor.

– Hvis helsevesenet skal klare beholde arbeidskraften, må vi tilpasse HMS-arbeidet, arbeidstid og arbeidsforhold som gjør at folk ønsker å jobbe i helsevesenet. Og vi må ha en lønn til å leve av, sa hun.

Temaet for årets likestillingspolitiske frokostseminar, i regi av Unio, var «Hvordan tilpasser kvinner seg dagens arbeidsliv». Til å svare på dette spørsmålet sto flere forskere på talerlisten.

Du kan lese mer om dem i lenken under:

Ragnhild Lied
Ragnhild Lied, leder i Unio.

Klar tale fra Unio

Unio-leder Ragnhild Lied sa at forskning viser at kvinner tilpasser arbeidslivet til familielivet.

– Høyt utdannede par med like karriereambisjoner er ikke like bevisste når barna kommer, da blir mor mer hjemme med barna enn mannen.

Unio-leder Ragnhild Lied ga støtte til Norsk Sykepleierforbund for kravet om dekt arbeidstøy for hjemmetjenesten.

– Det er et paradoks at sykepleiere i hjemmetjenesten må nøye seg med tynne flisjakker og tynne bomullsbukser i sprengkulda, mens de ansatte i teknisk etat kjører firehjulstrekker, er kledd i vintersko, ull og dunjakker, sa Lied.