Helse- og omsorgsministeren var sammen med Tone Trøen (H), Marian Hussein (SV) og Bård Hoksrud (FrP) deltakere på arrangementet «Fast track mot todelt helsevesen – hvordan snu utviklinga?» som ble arrangert av Den norske legeforening og Norsk Sykepleierforbund under Arendalsuka.
Debatten om et todelt helsevesen er høyaktuell i disse dager. Vertene for arrangementet, Lill Sverresdatter Larsen (forbundsleder i NSF) og Anne-Karin Rime (president i Legeforeningen) ba om konkrete forslag fra politikerne til hvordan den offentlige helsetjenesten kan styrkes.
De var begge opptatt av hvordan vi kan sikre at leger, sykepleiere og annet helsepersonell fortsatt vil ønske å jobbe i den offentlige helsetjenesten, slik at pasientene får det beste tilbudet.
Det er allerede mangel på helsepersonell
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen pekte på at det vil være behov for over 180 000 flere ansatte i helse- og omsorgssektoren frem mot 2060, slik Perspektivmeldingen 2024 viser. Det er allerede mangel på helsepersonell, og samtidig har befolkningen – hvor vi blir flere eldre – stadig større forventninger til helsetjenesten.
– Helsepersonellkommisjonen beskriver at det skal bli færre ansatte per pasient. Spekter peker i en rapport på at det er høy betalingsvilje hos befolkningen til private helseforsikringer hvis de ikke får god nok kvalitet i offentlige helsetjenesten, sa Sverresdatter Larsen.
– Det kan ikke ende som i Storbritannia, der er totalkollapsen i det offentlige helsevesenet reell, fortsatte hun.
Anne-Karin Rime fulgte opp Sverresdatter Larsens beskjed til politikerne med å understreke at det norske helsevesenet har vært under press i mange år.
– Skal vi sikre en bærekraftig offentlig helsetjeneste for fremtiden, er vi nødt til å beholde alle som allerede jobber der. Da må rammebetingelsene bedres.
Både forbundslederen og presidenten mante politikerne til handling for å sikre den offentlige helsetjenesten.
Politikerne er enige i at det må tas grep
På spørsmål om Norge er på «fast track» mot et todelt helsevesen, var politikerne samstemte i at det er utfordringer i den offentlige helsetjenesten, og at disse må løses.
Alle var enige om at når 800 000 nordmenn har kjøpt privat helseforsikring, så er det et tegn på et helsevesen under sterkt press. Det er rett og slett et uttrykk for befolkningens mistillit. Men selv om de var enige i situasjonsbeskrivelsen, var de ikke enige om løsningene.
– Vi har dessverre byråkratisert helsevesenet altfor mye
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) pekte på ventetidsløftet som et av grepene for å unngå at vi får en ytterligere todeling av helsetjenesten.
Med ventetidsløftet ses det på tiltak for hvordan riktig bruk av personell, kompetanse, teknologi og samarbeid med private aktører, både ideelle og kommersielle, kan redusere ventetidene i spesialisthelsetjenesten.
Det var bred enighet om at det er viktig å beholde og rekruttere fagfolkene i den offentlige helsetjenesten.
Helse- og omsorgsministeren var tydelig på at flere grep må til for at det skal være attraktivt for helsepersonell å velge den offentlige helsetjenesten som arbeidsgiver.
– Det handler om lønn, arbeidsvilkår og fleksibilitet. Det må gis mer rom til å være fagperson i hverdagen. Vi har dessverre byråkratisert helsevesenet altfor mye. Det blir mer og mer byråkrati som stjeler tid fra pasientkontakt, sa Vestre.
Både turnusordninger, ledersatsinger og sterke team må vurderes
– Vi er nødt til å se på hvordan vi skal få arbeidsbelastningen ned over hele linja, sa Tone Trøen (H), som er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.
Hun pekte på turnusordninger som gjør at helsepersonell klarer å stå i full stilling, satsing på ledere, samt faglige, sterke team som sikrer kontinuitet.
Økt grunnbemanning for å få ned belastningen
SVs Marian Hussein var tydelig på at grunnbemanningen må økes.
– Når vi gang på gang bruker enorme summer på innleie av vikarer og helsepersonell, sier det meg at vi er nødt til å få ned belastningen for de ansatte. Økt grunnbemanning er en viktig sak for å løse dette, sa Hussein.
Må bruke de private for å kunne behandle folk raskest mulig
Blant partiene som deltok i debatten, var Fremskrittspartiet partiet som var mest positive til bruk av det private. Andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Bård Hoksrud (FrP), pekte på viktigheten av å gi folk rask behandling. Om det er i regi av det private, det ideelle eller det offentlige, er sekundert, mente han.
– Vi skal behandle folk raskest mulig, og da må vi bruke de private i samarbeid med det offentlige, sa Hoksrud til de fremmøtte på Strand Café i Arendal.
Behov for en helsepolitisk samling
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen fikk siste replikk, der hun pekte på at vi trenger at alle deler av det politiske Norge trekker i samme retning.
– Vi har en god helsetjeneste, og vi må videreutvikle den. Derfor trenger vi en tverrpolitisk langtidsplan for helse, avsluttet Sverresdatter Larsen.