Utgangspunkt for samtalen var at det er viktig å motivere ledere, og at det må være gode rammevilkår også for førstelinjeledere.
– Prioriter menneskene
Cecilia Frølandshagen, løytnant i Forsvaret og kjent fra Kompani Lauritzen, sparket det hele i gang med å dele sine refleksjoner om ledelse.
– All min erfaring tilsier at jeg må prioritere menneskene. Jeg må gi dem forutsetningene for å gjøre en god jobb. Jeg må vise omsorg, omsorg gjennom å stille krav, vise dem tillit og noen ganger også en skulder å gråte på.
– Strategisk ledelse er avgjørende
– Strategisk ledelse er avgjørende for langsiktig suksess i helsetjenesten, sa Ine Myren, leder i Sentralt fagforum.
Hun fortalte at i medlemsundersøkelsen til Norsk Sykepleierforbund svarte 53 prosent av lederne at de føler et stort ansvar for å ta strategiske beslutninger som påvirker organisasjonens retning og suksess.
– Samtidig rapporterer flere at de har begrenset tid til å fokusere på strategi på grunn av det høye administrative arbeidskravet, poengterte Myren.
Relasjonell og faglig ledelse
Tor Engevik, Kristin Holanger og Jan-Erik Nilsen, som alle er erfarne ledere i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, var samstemte i at det må gis tid ledelse i helsetjenesten – både relasjonell og faglig ledelse.
– Det beste med å være leder er menneskene. Det er menneskene som både motiverer og rører meg. Jeg ønsker at mine ansatte skal ha det bra på jobb, og er sikker på at det også gir bedre kvalitet på tjenestene vi leverer, sa Holanger.
Støttefunksjoner og tilstedeværelse
Nilsen har jobbet 37 år som leder i helsetjenesten. Han pekte på lederfellesskap, nærhet til støttefunksjoner og tid til faglig utvikling som viktige faktorer for å sikre god ledelse.
Engevik, som er avdelingsleder på et sykehjem i Bergen, fulgte opp med et konkret eksempel på at ledelse handler om å være til stede med de ansatte.
– På et sykehjem er det sånn at vi ikke har kjempegod tid til å sette oss ned sammen, derfor satte vi av fast tid hver tirsdag klokka elleve til etisk refleksjon. Der løste vi både pasientsaker, hadde debrief og løste problemstillinger som ansatte opplevde. Ting må skje systematisk, eller så blir det ikke noe av.
– Vi må satse på ledelse
Kai Øivind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund, presiserte at ledelse er en forutsetning for å løse utfordringene helsetjenesten står overfor.
– Det er mange politikere som har gått til valg på at vi skal ha færre ledere, fordi ledelse veldig fort blir sett på som byråkrati, og byråkrati er negativt. Se til virksomheter som driver kommersielt, de har ikke råd til å la være å satse på ledelse. Det har vi ikke råd til i helse heller.
Ønsker gode ideer og tiltak velkommen
Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, mener at ledelse også vil bidra til å organisere tjenestene bedre.
– Jeg er sjokkert over at det ikke legges mer til rette for naturlig fravær. Selvfølgelig må det være ressurser så lederne får brukt historiske tall for å planlegge turnuser. Høy vikarbruk går utover arbeidsmiljøet og er dårlig samfunnsøkonomi.
– Bruk gjerne mer tid på kommunestyrene, og få representantene der til å satse på ledelse. Og så vil jeg ha inn alle gode ideer og tiltak fra dere som sikrer bedre rammevilkår for førstelinjelederne, både til storting og regjering, avsluttet Vasvik.
- Cecilia Frølandshagen, Kompani Lauritzen
- Ine Myren, Sentralt fagforum
- Tor Engevik, avdelingsleder på sykehjem og leder for faggruppen i NSF for geriatri og demens)
- Kristin Holanger, avdelingsleder for helsesykepleier- og jordmortjenesten i Grimstad kommune
- Jan Erik Nilsen, leder for NSFs faggruppe for sykepleierledere
- Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet
- Kai Øivind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund
Arrangementet ble ledet av Ida Spjelkavik, assisterende kommunikasjonssjef i Norsk Sykepleierforbund.