På mandag avdukes et spektakulært kunstverk av gatekunstneren AFK i Tromsø. Det handler om å puste og om sykepleierne ved utgangen av sykepleiernes og jordmødrenes år.
- Sykepleierne er helsesystemenes lunger, og vi sliter med å puste. Det er ikke lengre en etisk fordring for hver og en sykepleier – det er oss som samfunn og den etiske fordringen ligger hos arbeidsgivere og hos statsminister, sier Lill Sverresdatter Larsen.
– 2020 er det internasjonale sykepleier- og jordmoråret. Det ble også koronaåret. Sykdommen som tar pusten fra individet – og hvor verdenssamfunnet holder pusten. Pandemien satte forstørrelsesglasset på oss – sånn at flere så sykepleierens kunst, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet, som er initiativtager til kunstprosjektet som har inntatt og skal innta flere norske byer.
– «Breathe», som avdukes i dag er et portrett av kreftsykepleier Gro Kristine Kiil Larsen. Hun er en av dem som ikke bare har stått i, men óg har gått inn i stormen – i andres stormer. Der er det tøft å være i lengden. I storm er det vanskelig å trekke luft, og rop når ikke frem, sier Sverresdatter Larsen.
Prosjektet i Norge har vakt internasjonal oppmerksomhet og presidenten i den internasjonale sykepleierorganisasjonen ICN, Annette Kennedy, sier følgende om dagens avduking:
– Applaus fra omverden er vel og bra, men under denne forferdelige pandemien er det viktig at myndighetene i våre land investerer i sykepleierne. Mange sykepleiere har blitt syke og er også døde i pandemien. Vi må sørge for å ta bedre vare på sykepleierne slik at de får puste, sier Kennedy.
«Breathe» er altså et portrett av kreftsykepleier Gro Kristine Kiil Larsen, tidligere ansatt ved Helsehuset, Tromsø. Nå faglærer innenfor palliasjon og kreft i videreutdanning for helsefagarbeidere.
Kunstverket er det fjerde kunstverket i NSFs gatekunstprosjekt The Art Of Nursing. Her portretteres sykepleiere som har vist mot, stått i stormen, og vist faglighet, dugelighet og dedikasjon til yrket og er en del av NSFs markering av det internasjonale sykepleier- og jordmoråret.
Portrettet «Breathe» gir assosiasjoner til året hvor pusten ble tatt fra oss alle, og er også en påminnelse om at livet er en balansegang mellom å ta hensyn til seg selv og til de rundt seg – eller som de sier på fly: Fest din egen maske før du hjelper andre. Dette gjelder ikke minst sykepleierne.
Portretterte Gro Kristine Kiil Larsen
"Hvis du ikke kan stå på beina sjøl, kan du ikke hjelpe andre"
- Gro Kristine Kiil Larsen -
Den portretterte kan stå inne for sitatet. Hun har skrevet en oppgave om temaet og hun har i sitt virke som sykepleier selv kjent på presset.
Gro Kristine Kiil Larsen jobber ikke lenger klinisk. Nå jobber hun som lærer i fagutdanningen av helsefagarbeidere. Som hun sier sjøl blir ett budskap spesielt viktig å formidle til studentene: Du må ha egenomsorg. Ikke bare for egenomsorgens skyld – men som en forutsetning for å kunne fortsette å yte omsorg til andre.
Gro selv beskriver et nært samarbeid med kunstneren AFK. Gros forventninger var et portrett av henne i sitt virke som kreftsykepleier. AFK avdekker i stedet en felles utfordring for mange sykepleiere: Følelsen av å gispe etter luft.
Profesjonalitet skal vises. Pasienter og pårørende skal ivaretas i de mest sårbare øyeblikk. Nok en gang tar samvittigheten overhånd og lunsjen droppes. Alltid med et ønske om å yte sitt beste, alltid med et beroligende smil – og samtidig et eget indre trykk det for mange blir vanskelig å bære. Man drukner i oppgaver – og får til slutt ikke puste.
Fakta:
Avduking av kunstverket «Breathe» i Tromsø 14. desember 2020
Kunstner: AFK
Portrettert: Gro Kristine Kiil Larsen
Initiativtager: Norsk Sykepleierforbund
Samarbeidspartner: Piece By Piece
Sted: Tromsø Rådhus
Tid: 17:00
Program: Avduking og taler ved ordfører Gunnar Wilhelmsen, forbundsleder NSF Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund med flere.
Kunstneren
AFK er en norsk, internasjonalt anerkjent, gatekunstner.
https://www.nytimes.com/2020/05/01/travel/coronavirus-street-art.html
https://afkstreetart.com/outside/
Internasjonal interesse for prosjektet
International Council of Nursing har også fattet interesse for både kunstverket «Breathe» og prosjektet som helhet.
ICN President Annette Kennedy sier blant annet i en uttalelse:
“The Art of Nursing” is a visual, creative medium to honour the work of nurses and the legacy of Florence Nightingale. This latest piece, “Breathe”, looks at the many challenges that nurses face as they care for the ill and dying – whether it be in a cancer ward or a COVID ward; an elderly person or a newborn baby. Nurses are there for us from the day we are born until the day we die, helping us through the most difficult times of our lives. But who cares for them?
During this terrible pandemic, many nurses have fallen ill and even died because we did not care enough to protect them. Applause from the public is appreciated, but it is time for governments to do more than clap. We need investment in nursing to ensure that they are no longer overworked, over-burdened and overwhelmed. That they have time to care for themselves. And that they have time to breathe.
Piece by Piece
Piece by Piece bruker kunst og kreativitet i arbeidet med å skape kommunikasjon, innhold og verdi for organisasjoner, selskaper, stiftelser og offentlige virksomheter. Piece by piece bidrar til den digitale transformasjonen gjennom målrettet og kreativ bruk av kunst og teknologi.
Mer om prosjektet
I år er det 200 år siden Florence Nightingale ble født. «The Art of Nursing» portretterer NSF-medlemmer som på forskjellige vis alle bærer arven etter Florence Nightingale med seg i sitt virke som sykepleier.
Åtte kunstverk av sykepleiere som har vist mot, stått i stormen, gått foran, har vist faglighet, dugelighet og dedikasjon til yrket, samles til slutt i ett bilde nummer ni – «Legacy» – som er ment avduket under Sykepleierkongressen 1. desember 2021.
Kunstverkene består av mer enn et bilde. Musikk, tekst og film legges også til. Prosjektet skal ikke bare fange fagpersonen og mennesket bak, men også tegne et bilde av virkeligheten de utøver sitt yrke i, yrkesmessige utfordringer i det små og i det store, samfunnsansvaret, profesjonsutøvelsen, glede, kvaler, valg og det kliniske blikket.
The art of building bridges between skills, knowledge, science and the silent skillful way nurses transform these aspects into act of care.
https://piecebypiece.no/project/the-art-of-nursing/
Gjennom å vise fram mangfoldet og kompetansen til sykepleiere ønsker NSF ønsker med dette prosjektet å bidra til positiv oppmerksomhet rundt sykepleiefaget. Ikke minst ønsker NSF å bidra til en anerkjennelse av den innsatsen NSFs medlemmer gjør - i året som skulle være sykepleiernes og jordmødrenes år, men som også ble koronaens år.
12. mai ble portrettet «After Hours» av intensivsykepleier Anniken Maamoen avduket på Oslo S. Bildet viser både viktigheten av intensivsykepleiekompetanse i koronatid så vel som arbeidshverdagen man står i som sykepleier under en pandemi.
Den 26. juni ble Irene Vågens engasjement for eldre og demente viet oppmerksomhet og «Eldrebrølet» avduket på Fløyen i Bergen.
4. september ble det tredje maleriet «Arrival» avduket på Oslo Lufthavn Gardermoen. Den portretterte her er jordmor Sidsel Nyland og representerer bl.a at man som sykepleier står nært både teknologien og mennesket.