Helsedirektoratet har nettopp gitt ut rapporten «Behovet for sykepleiere med klinisk breddekompetanse i sykehus – Faglige og tjenestemessige behov». Den inngår i arbeidet som skal understøtte en bærekraftig tilgang på arbeidskraft og rett kompetanse i spesialisthelsetjenesten for fremtiden.
Utredningen tar særlig for seg behovet for klinisk breddekompetanse for sykepleiere som jobber ved sengeposter, i poliklinisk arbeid, dagbehandling, ambulante team/tjenester og hjemmesykehus.
Norsk Sykepleierforbund har deltatt med representanter i referansegruppen til utredningen.
Flere utredninger støtter mastergrad i sykehus
–Dette er en viktig utredning. Norsk Sykepleierforbund støtter vurderingene og anbefalingene fra Helsedirektoratet. Vi vet at sykepleiere med mastergrad bidrar til økt kvalitet og pasientsikkerhet i tjenestene, og at ny kunnskap og ny teknologi tas raskere i bruk i tjenestene, sammenlignet med steder man ikke har spesialsykepleiere med mastergrad, sier forbundsleder Sverresdatter Larsen.
Det kommer frem i rapporten «Merverdi av mastergrad i sykepleie» fra Universitets- og høgskolerådet, som også viser at sykepleiere med mastergrad kan bidra til mer effektiv respons i akuttsituasjoner, bedre oppfølging av pasienter med komplekse behov, og bedre pasienttilfredshet og livskvalitet.
–Derfor er Helsedirektoratet og Norsk sykepleierforbund helt enige, det trengs AKS-kompetanse i sykehus, med stadig flere og mer komplekse oppgaver og pasientforløp. AKS kan for eksempel benyttes på sengeposter, akuttmottak, og observasjonsposter ved både lokal- og regionsykehus. Dette støtter også utredningen gjort av Helsedirektoratet. Når direktoratet i tillegg nylig åpnet for at sykepleiere med mastergrad i avansert klinisk sykepleie kan søke om offentlig spesialistgodkjenning, er dette viktige skritt i riktig retning for god pasientsikkerhet, sier Sverresdatter Larsen.
Kurs ikke tilstrekkelig for å øke kompetansen
Helsedirektoratets utredning har identifisert kompetansebehov knyttet til klinisk breddekompetanse på to nivåer for sykepleiere.
- Kompetansebehov rettet mot oppdatering og utvikling av grunnleggende, klinisk breddekompetanse for at sykepleieren skal kunne utøve forsvarlig sykepleie i tråd med kunnskapsbasert praksis over tid.
- Kompetansebehov for å møte endrede oppgaver og ansvar som tilfaller sykepleiere. Dette gjelder spesielt for økningen i pasienter med sammensatte behov, som har gitt større behov for koordinerte tjenester og samhandling. Det er ansvarsområder som ofte involverer sykepleiere.
Helsedirektoratet vurderer at avansert AKS-kompetanse er et egnet kompetansehevende tiltak for å møte disse utfordringene. Det anser ikke kurs og intern opplæring som tilstrekkelig for å møte behovet for AKS-kompetanse.
Utredningen viser at AKS-kompetanse er viktig særlig i oppfølging av pasienter med komplekse behov og ved akutt eller alvorlig sykdom, som supplement i tverrfaglige team, og som styrking av kompetanse innen koordinering og samhandling. Dette gjelder spesielt ved sengepost, i poliklinikk, dagbehandling, ambulante team og hjemmesykehus.
Helsedirektoratet peker også på at det er få muligheter for kliniske karriereveier for sykepleiere ved vanlige sengeposter, dagenheter og i poliklinikk. Dette kan bidra til at særlig erfarne sykepleiere søker seg vekk fra avdelingene. En videreutdanning i avansert klinisk sykepleie kan gi nye karriereveier.
Gevinster ved klinisk breddekompetanse vil avhenge av rolle og oppgaver, men forskning og erfaring fra tjenestene peker på følgende områder:
- Arbeidsmiljø og rekruttering
- Pasienttilfredshet og pasientoppfølging
- Tverrfaglighet og samhandling
- Kvalitetsforbedring, omstilling og utvikling av tjenesten