I lederundersøkelsen fra Agenda Kaupang mente halvparten av førstelinjeledere at de har ansvar for et for stort antall ansatte. De fleste opplever å ikke ha nok stab- og støttefunksjoner. De trenger mer ressurser til fagutvikling.
Det er vanskelig å drive med kompetanseutvikling eller være en god leder under slike forhold, sa nestleder Silje Naustvik, da hun innledet på Norsk Sykepleierforbund sin nasjonale lederkonferanse.
– Her i Bergen er vi over 500 sykepleierledere samlet i samme rom. Fra alle deler av helse- og omsorgstjenestene. Fra nord og sør og øst og vest. Noen av dere leder mange, noen leder få, noen leder ledere, andre leder leger, sykepleiere og andre profesjoner. Felles for dere alle er at dere er sykepleiere og at dere er ledere. Dere har besluttsomhet og mot, evne til å håndtere motgang og et urokkelig engasjement for pasienter, brukere og de dere er ledere for. Dere er ryggraden i helsetjenesten vår, sa Naustvik til en fullsatt sal.
NSFs medlemsundersøkelse fra 2022 viser at sykepleiere rangerer god ledelse og støtte fra leder som noe av det viktigste for å ha det bra på jobb.
– Arbeidsgiverne har et soleklart ansvar å sørge for gode rammevilkår. Ledelse er nøkkelen, samtidig, ledelse krever tid. Politikerne må ta dette innover seg. De må spille på lag med sykepleierlederne. De må gi dem tillit. Og de må gi dem mulighet og handlingsrom, rammevilkår og beslutningsmyndighet, sa Naustvik. Hun henvendte seg til konstituert statssekretær i Helse og Omsorgsdepartementet, Truls Vasvik, som også deltok på konferansen.
Statssekretæren lyttet til sykepleierlederne
– Jeg er enig med dere. Godt lederskap i alle ledd og på alle nivåer er viktig for kvaliteten i helse- og omsorgssektoren. God ledelse er alfa og omega, både for å gi gode tjenester og for å forbedre de tjenestene som ikke er gode nok, sa Vasvik.
Helsepersonellkommisjonen som la frem sin rapport i februar i år, påpeker at god ledelse må til for å ivareta oppgavene i tjenestene, arbeidsmiljø og arbeidsvilkår, kompetanse- og utviklingsmuligheter. Kommisjonen påpeker at ledere, i tillegg til tillit, må gis nødvendige rammer for utøvelsen av de samlede lederoppgavene og at ledere må få tilbud om kompetanseheving og utvikling.
– Ledere i helse og omsorgstjenestene har ofte personalansvar for mange ansatte. Dette vet dere dessverre alt om. Jeg vet dere skal ivareta stadig flere og mer komplekse oppgaver, og jeg skjønner at det krever mer av dere ledere. Enhetlig, helhetlig og stedlig ledelse, mindre lederspenn, og mer teamledelse kan være noen av elementene som er med å løse det dere står i, sa Vasvik.
Inspirerte salen
Sykepleierleder Siv Jensen fra Herøy kommune var også på scenen. Hun holdt et inspirerende innlegg der hun fortalte hvordan hun hadde fått til flere heltidsstillinger, økte stillingsprosenter og mindre vikarbruk, ved å jobbe systematisk internt og målrettet mot lokalpolitikere.
– Vi kartla alle oppgavene våre. Vi rokket om på faste tidspunkter og skapte nye rutiner. Vi jobbet metodisk over tid med å samle inn statistikk og fakta, som jeg brukte til å overbevise politikerne om økte ressurser. Timing er alt, så vi brukte det politiske årshjulet aktivt. Og så forholdte vi oss til handlingsrommet vårt helt til sist, så det ikke begrenset oss, fortalte Jensen.
Konferansen gikk over to dager, og hadde flere spennende innledere på programmet. Ledelse blir også blant temaene på NSFs landsmøte i november.