Felles innsats mot kreft i ny strategi

Kenneth Sandmo Grip, Maya Gørill Berg, Anne Britt Hauge og Jan Christian Vestre.

Fra venstre: Fylkesleder i NSF Trøndelag Kenneth Sandmo Grip, kreftsykepleier Maya Gørill Berg, kreftkoordinator Anne Britt Hauge og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Det er godt å kunne legge frem det jeg mener er en historisk ambisiøs kreftstrategi, sa helseminister Jan Christian Vestre til de fremmøtte på St. Olavs hospital i Trondheim.

Han takket helsepersonell, forskningsmiljøet og særlig Kreftforeningen for et nært samarbeid om strategien, som har fått navnet «Felles innsats mot kreft».

– Det første innlegget jeg holdt som politisk aktiv, var om kravet om innføre HPV-vaksinen. Kreftsaken er personlig for meg. Strategien har fem tydelige målområder som jeg vet vil ha effekt, sa helseminister Vestre.

Videre slo han blant annet fast at Norge skal være i verdenstoppen innenfor kreftforskning.

Kreftsykepleiere møtte Vestre

Årlig får rundt 38 000 nordmenn kreft, men en aldrende befolkning gjør at antallet trolig vil stige. En mer brukerorientert kreftbehandling er et av målene med den nye strategien.

Kreftkoordinator Anne Britt Hauge, som også er styremedlem i faggruppen Kreftsykepleierne NSF, hadde følgende beskjed til helseministeren:

– Vi er opptatt av å gi pasientene sømløse overganger og støtte både før, under og etter behandling. Vi etterlyser god samhandling mellom sykehus og kommunen. Vi mener det burde bli lovpålagt med kreftkoordinatorer med kreftkompetanse i alle landets kommuner.

Kreftsykepleier Maya Gørill Berg, som er lokal representant for Kreftsykepleierne NSF i Trøndelag, deltok også under lanseringen av strategien. Hun er glad for at fagutvikling og forskning blir løftet tydelig frem. Likevel er hun bekymret for hvordan relevante utdanninger i praksis bygges ned.

– Nå skal for eksempel kreftsykepleierutdanningen ved NTNU desentraliseres og gjøres samlingsbasert. Det er klart det vil få konsekvenser. Skal vi gjøre strategier om til handling, må det samsvare med at vi sikrer nok kvalifisert helsepersonell, understreket Berg.

Må få midler til å gjennomføre

Fylkeslederen i NSF Trøndelag, Kenneth Sandmo Grip, var på plass for å gratulere Vestre med kreftstrategien.

– Det er flere konkrete og gode tiltak som vil være viktige for pasienter, ansatte og befolkningen generelt. Vestre sa i sitt fremlegg at han hadde hatt god kontakt med og forankring hos finansministeren gjennom arbeidet. Jeg håper virkelig at den tette dialogen fortsetter med finansminister Stoltenberg, nå når strategien fremover skal implementeres, sier Sandmo Grip.

– Hvorfor er det så viktig?

– Om det ikke følger penger med i revidert nasjonalbudsjett og i statsbudsjettet, vil strategien ha liten verdi. For å eksemplifisere: Kreftstrategien legges frem på et sykehus som skal spare over 200 millioner i 2025 og nedbemanne med 260 årsverk før juni i år. Med det bakteppet og med stadig økte krav til helsevesenet blir det i praksis umulig å gi pasientene nye rettigheter, forklarer Sandmo Grip.

Tiårsmålene i kreftstrategien

Strategien har fem målområder med delmål.

1. Norge skal være et foregangsland innenfor kreftforebygging og tidlig oppdagelse.

  • Legge til rette for at de som er født etter 2010, blir tobakks- og nikotinfrie, og tilby hjelp til røykeslutt.
  • Eliminere livmorhalskreft og annen kreft forårsaket av HPV.
  • Tilby mer presise screeningprogrammer med høy oppslutning, med mål om å innføre screeningprogrammer for blant annet lungekreft og prostatakreft.
  • Kreft diagnostiseres på et tidligere stadium enn i dag for kreftformer der dette har betydning for prognosen.
  • Reduksjon av arbeidsrelatert kreft gjennom styrket systematisk HMS-arbeid.

2. Norge skal være et foregangsland for gode pasientforløp.

  • Alle pasienter med kreft skal ha tilgang til et Comprehensive Cancer Centre eller et Cancer Centre.
  • Pasienter med kreft er inkludert i Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft.

3. En mer brukerorientert kreftomsorg

  • Alle kreftpasienter som ønsker det, og deres pårørende, skal få tilbud om en individuell digital oversikt over pasientforløp og digital hjemmeoppfølging.
  • Pasienter med kreft har verktøy for medvirkning og samvalg, og data fra disse verktøyene brukes til å forbedre tjenesten.
  • Det skal gås fra kalenderstyrte til behovsstyrte kontroller der det er forsvarlig og til beste for pasienten.

4. Flere skal overleve og leve lenger med kreft og etter kreft.

  • Alle pasienter skal få rett behandling og oppfølging til rett tid gjennom god prehabilitering og gode prioriteringer.
  • Alle med kreft skal, når det er relevant for behandlingsvalg, få tilbud om en gentest som en del av en utvikling for å bidra til å gjøre Norge ledende innenfor presisjonsmedisin.
  • Det skal opprettes en katapult innenfor helseområdet.
  • Norsk kreftforskning skal være verdensledende.
  • Antallet kreftpasienter som deltar i en klinisk studie, skal dobles.

5. Best mulig livskvalitet for pasienter med kreft og deres pårørende.

  • Alle kreftpasienter som ønsker det, skal kunne kombinere behandling og arbeid eller utdanning.
  • Det skal gis helhetlig støtte til pårørende som en del av kreftomsorgen.