Gjennom en omfattende analyse av tilgjengelig statistikk, registerdata og en spørreundersøkelse til sykepleiere i sykehjem og hjemmetjenester har VISTA analyse undersøkt sammenhengen mellom ressurser, kompetanse og oppgaver i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Funnene gir en bred dokumentasjon på utvikling og status, og gir grunn til bekymring. Bare de siste tre årene har behovene og belastningen i tjenestene økt vesentlig over hele landet.
Rapportens hovedfunn
- Brukeres behov blir stadig mer komplekse. Arbeidsbelastningen har økt tilsvarende.
- Til tross for økt kompleksitet har ikke andelen sykepleiere i tjenesten økt.
- Det er store geografiske variasjoner i ressursbruk, bemanning og kompetansesammensetning.
- Andelen over 80 år som får plass på institusjon, har falt kraftig siden 2012.
- Terskelen for å motta praktisk bistand i hjemmet har økt.
- Det er en betydelig vekst i antall mottakere av hjemmetjenester. I hovedsak gjelder dette personer under 67 år. Størst økning er i kategorien under 50 år.
- 70 % av sykepleierne oppgir at de bruker mye tid på oppgaver som kunne vært gjort av ansatte med lavere kompetanse.
- Myndighetene mangler styringsinformasjon for å sikre kvalitet i tjenestene.
Intervjuer med ledere
I rapporten inngår også resultater fra intervjuer med ledere i et utvalg kommuner for å se på hvordan kommunene arbeider for å sikre nødvendige ressurser og kompetanse. Lederne gir inntrykk av å kjempe om de samme knappe ressursene i form av sykepleiere og annet helsepersonell. Mangel på sykepleierkompetanse tvinger fram organisatoriske endringer hvor sykepleierrollen blir mer rendyrket. I kommuner med minst ressurser er holdningene til en bemanningsnorm for sykepleiere i sykehjem og hjemmetjenester mest positiv.
Hele rapporten finner du på vår side om rapporter.