Helse- og omsorgsministeren åpnet Norsk Sykepleierforbunds e-helsekonferanse, Sykepleie 2.0. Konferansen arrangeres sammen med Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for e-helse.
– Teknologien kan automatisere og forenkle
– Vi vet at helsetjenesten vår står ovenfor ganske betydelige utfordringer i årene som kommer. Digitalisering er rett og slett en forutsetning for at vi fortsatt kan gi gode helsetjenester og har gode pasientforløp gjennom alle nivåer av tjenesten. For å si det rett ut, så det ikke er noen misforståelser. Om 10 år vil vi ikke kunne fortsette med de helsetjenestene vi har i dag om vi ikke digitaliserer, sa Kjerkol til forsamlingen.
Kai Øivind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund, som åpnet konferansen sammen med statsråden understrekte i sin innledning hvordan teknologi og digitalisering kan bidra til å forbedre logistikk og samhandling i tjenesten.
– Teknologien kan automatisere og forenkle, den kan forutsi personell- og kompetansebehov og gi bedre ressursbruk. Den kan effektivisere, og samtidig gi bedre kvalitet og pasientsikkerhet i tjenestene. Det vil gi sykepleierne mulighet til å bruke sin tid på det de er best på; sykepleiefaglig oppfølging av den enkelte pasient, sa Brenden til konferansen.
Helse- og omsorgsministeren var opptatt av og takket NSF for å være en pådriver for digitalisering.
– Det at Norsk Sykepleierforbund tar på seg ledertrøya og er pådriver på dette feltet, det øker takten på digitaliseringen av vår felles helsetjeneste, sa Kjerkol.
Digital samhandling
– En av prioriteringene i budsjettet vi la frem i høst var at vi over seks år skal bevilge 1,25 milliarder kroner til digital samhandling. Digital samhandling handler om at de digitale løsningene skal hjelpe dere, fagfolkene, å utføre oppgavene deres på en tidseffektiv og ikke minst faglig god måte. Det handler også om å styrke pasientene og innbyggerens mulighet til selv aktivt å delta i eget behandlingsopplegg, sa Ingvil Kjerkol til e-helsekonferansen.
Kai Øivind Brenden var opptatt av å få frem at det naturligvis er utfordringer knyttet til teknologi, men at dette er løsbart.
– Teknologi gjør oss sårbare på en annen måte, knyttet til personvern, etikk, nærhet, sikkerhet og ansvarsforhold. Men dette er løsbart, så lenge vi tar det på alvor og jobber med det. Teknologileverandører som samarbeider med sykepleiere, vil løse dette på en trygg måte, sa Brenden.
Nasjonal helse- og samhandlingsplan
– Nå skal vi snart legge frem nasjonal helse- og samhandlingsplan, det har jeg sagt mange ganger, sa Kjerkol med latter i stemmen.
– I den skal vi gi en samlet fremstilling av regjeringens politikk for digitalisering av helsetjenesten. Kort fortalt så har vi sett alt for mange offentlige digitaliseringsprosjekter som dessverre ikke har gått slik vi har håpet. Størrelse og kompleksitet har en tendens til å krympe hele ambisjonen. Så vi har endret både tankesett og fremgangsmåte på e-helsefeltet, sa Kjerkol.
– I sted for stort, skal vi gjøre ting smått, godt og stegvis. Det som fungerer skal skaleres opp raskere. Vi erstatter store prosjekter med mindre og mer oversiktlige deler, vi erstatter målene om kvantesprang med gjenbruk og stegvis utvikling. Vi erstatter felles innføring av nytt og stort med testing, evaluering og nye løsninger, og det som fungerer skal fort opp i skala. Sånn får vi steg for steg digitale løsninger som forstås og hvor gevinsten kan kommuniseres underveis. Det tror vi vil bidra til at fagfolkene blir med på utviklingen og ikke minst at innbyggerne lærer seg å ta det i bruk, fortsatte statsråden til deltageren på e-helsekonferansen.