Hele dagen var satt av for å få et overblikk over situasjonen. Utvalgte tillitsvalgte i berørte kommuner og sykehus, både plasstillitsvalgte og hovedtillitsvalgte, samt ledere fra samme områder, møtte. Blant annet deltok representanter fra St. Olav, Trondheim kommune og Levanger kommune. Fra ulike ståsteder la de fram erfaringene sine med innføringen så langt og pekte på ulike utfordringer de har stått oppe i. Og også hva som har blitt bedre.
Det ble også et eget møte med øverste ledelse og de tillitsvalgte i Helseplattformen. Sykepleierforbundet har 80 medlemmer som er ansatt i Helseplattformen.
NSFs delegasjon ble ledet av Kai Øivind Brenden fra forbundsledelsen og fylkesleder i NSF Trøndelag Kenneth Sandmo Grip.
Viktig innblikk
– Det er viktig for oss i forbundsledelsen å få et innblikk i hvordan våre medlemmer, tillitsvalgte og ledere fremme i tjenesten har opplevd innføringen av Helseplattformen. Det er et av de største endringsprosjektene i norsk helsetjeneste. Det sier seg selv at dette vil påvirke jobben til de berørte kommuner og sykehus i Midt-Norge. Og det har ikke skjedd uten utfordringer. Nå vet vi mer om hvordan dette har truffet de ulike delene av tjenesten. Vi ønsket et bedre grunnlag for å støtte våre folk best mulig i dette framover og det opplever jeg vi har fått, sier Brenden.
Under møtene kom det fram at det har vært mange innkjøringsproblemer og også noen mer vedvarende utfordringer knyttet til innføringen av Helseplattformen. Det skaper både frustrasjon for de ansatte i kommuner og sykehus, og går til dels utover kvaliteten på helsetjenesten.
– Det er medlemmer hos oss som er bekymret for at dette går på pasientsikkerheten løs. Det er svært alvorlig. Derfor er det bra at Riksrevisjonen nå skal gå inn i innføringen av Helseplattformen, inkludert å se på nettopp pasientsikkerheten.
– Samtidig er det viktig å si at det ikke er noe ensidig negativt inntrykk vi har fått av Helseplattformen. Det at vi har snakket med så mange har gitt oss et nyansert syn på saken. Nå skal vi følge opp dette videre i vår dialog med fagmyndigheter og de ansvarlige for helsetjenesten og understøtte våre tillitsvalgte og medlemmer som står oppe i denne situasjonen på daglig basis.
– Vi er avhengig av at det blir ryddet opp i de tingene som er kritiske og at folk får nødvendig opplæring. NSF er også opptatt av at innføringen av et slikt prosjekt med såpass mange uforutsette forhold ikke legger unødig beslag på folk og penger og andre ressurser som vi trenger for en bedre pasientbehandling. Skal vi unngå det så er god nok opplæring og tilstrekkelig finansiering av engangskostnader ved innføringen nøkkelord, sier Kai Øivind Brenden etter dagens møter.