Bemanningssituasjonen i helsevesenet bekymrer innbyggerne, og ni av ti mener mangelen på sykepleiere går ut over pasientsikkerheten i kommunene. Det norske folk mener regjeringen må prioritere bemanningssituasjonen i sykepleietjenesten.
–Årets helsepolitiske barometer viser særlig to viktige ting: Befolkningen oppfatter risikoen for pasienter og helsetjenestene likedan som oss som arbeider der. Det betyr at politikerne er i utakt med befolkningen, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen om årets undersøkelse.
Bemanning må prioriteres
Det er ingen sak folk er mer enige om at bør prioriteres i statsbudsjettet som «helse og omsorg». Ikke engang klima har i nærheten av samme oppslutning.
Bemanning er den oppgaven innenfor helse og omsorg som flest mener regjeringen må ta fatt i. Langt flere enn i fjor mener dette: Nok helsepersonell med riktig kompetanse er hva velgerne først og fremst mener regjeringen bør prioritere av oppgaver innen helse og omsorg i årene framover.
Folk sier også at de ønsker å prioritere eldre like høyt som barn og unge: Åtte av ti sier vi bør ha samme regler for bemanning i helsektoren, som skoler og barnehager har.
Lønn avgjørende for å sikre sykepleiere
Å få sykepleiere til å bli i yrket handler ikke bare om lønn, men det handler også om lønn. Syv av ti mener nå det er avgjørende at sykepleiere kommer opp på et høyere lønnsnivå for å sikre landet nok sykepleiere.
Om undersøkelsen
Kantar Helsepolitisk barometer er en uavhengig, syndikert undersøkelse.
Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål.
Dette er syvende året undersøkelsen gjennomføres.
Metode: Web-intervju (CAWI). Gjennomført på GallupPanelet.
Feltperiode: 10. desember 2021 - 10. januar 2022.
Antall respondenter: 2011 personer har besvart undersøkelsen.
Utvalg: Representativt for befolkningen over 18 år.
Vekting: Kjønn, alder, geografi og utdanning.
Estimert feilmargin: 2,2% poeng i de spørsmål der hele utvalget er med.