– Arbeidsmiljø og HMS må ikke glemmes når man prøver ut nye ting. Derfor er det viktig at det legges inn effektmål og kvalitetsindikatorer på dette. Som for eksempel redusert sykefravær, redusert turnover og økt tilgang/søkere til sykepleierstillinger og annet helsepersonell, sier andre nestleder Gro Lillebø i Norsk Sykepleierforbund.
Hun var invitert til å kommentere rapporten sammen med Odd Hallgeir Larsen i Fagforbundet, Erlend Svardal Bøe (H), medlem av Stortingets helse- og omsorgskomite og Helge Eide, adm. direktør i KS.
Helseminister Ingvild Kjerkol var også til stede og holdt åpningsinnlegget under seminaret som KS holdt i dag for å gjøre opp status for det viktige prosjektet innen trepartssamarbeidet.
– Ordninger som Tørn er en viktig utprøvingsarena for hvordan vi skal lykkes med å organisere helsetjenesten for framtida, sa statsråden under åpningen av seminaret.
Av de 60 kommunene som deltar i Tørn-programmet, har noen vært med fra starten for snart to og et halvt år siden, andre har akkurat startet. Det preger også konklusjonen i evalueringen som ble presentert av Fafo-forsker Leif Moland.
– Rekruttering, høyt sykefravær, heltid- og deltidsproblematikk og å ta i bruk ny teknologi. Dette er velkjente utfordringer som det er gjort mange enkeltprosjekter på. Det som skiller Tørn fra andre prosjekter, er at det ser på helheten, sa Moland.
Gro Lillebø ble spurt om hvorfor Tørn oppleves som viktig for Norsk Sykepleierforbund.
– Tørn er et viktig program fordi vi må bruke ressursene riktig i helsetjenesten. Riktig kompetanse på riktig sted og tiltak som gir et godt samarbeid og dermed også et godt arbeidsmiljø. De som har lykkes med Tørn har hatt et veldig godt og kontinuerlig lokalt partssamarbeid, og sørget for forankring i alle ledd. Det er verd å merke seg når vi nå skal bygge videre det som er bra, sier Gro Lillebø.
FAKTA OM TØRN
Tørn er et lærings- og utviklingsnettverk som tilbyr forskningsbasert undervisning og veiledning på et nivå vi ikke har sett i tidligere nettverk, står det i Fafo-rapporten.
Tørn-programmet er forankret i KSʼ avdeling for arbeidsliv og arbeidsgiverpolitikk. Programmets sentrale styringsgruppe har åtte medlemmer. Tre av dem er avdelingsdirektører i KS der én er leder for gruppen.
Delta, Fagforbundet, Norsk Ergoterapeutforbund og Norsk Sykepleierforbund har én representant hver.
I tillegg er myndighetene representert via Helsedirektoratets leder for Kompetanseløft 2025. (Kilde: KS)