– Gratulerer til dere 137 som har bestått i det tøffeste som finnes, sa Lill Sverresdatter Larsen til de uteksaminerte spesialsykepleierne innenfor spesialiseringene akutt, anestesi, barn, intensiv og operasjon.
Forbundslederen gjestet OsloMet i anledning uteksamineringen av kull 2022.
Teksten nedenfor er en gjengivelse av talen hennes til sykepleierne:
Vi feirer ikke bare en grad, for en mastergrad er ikke bare et karrieresteg, og langt mer enn en grad. Det er 137 modige valg. Jeg elsker folk som rekker opp hånda og sier: Jeg vil gjøre mer. Jeg vil ha mer ansvar. For det er det dere har valgt. Mer avansert. Mer komplekst. Nærere. Synlig og usynlig. Mer livsviktig arbeid. Mer ledelse, ikke bare formell ledelse, men også faglig ledelse.

Husk også på at dette betyr at dere må si ifra om det dere ikke kan, det er ledelse det også. Sette grenser og si nei. Dere er ikke ferdig utlært; den faglige læringen starter nå.
Bli forsker
Dere er den som møter usikkerheten og kaoset som alltid er i akutte hendelser. Dere er den siste som vi ser før narkosen virker. Den som pleier, lindrer, behandler og våker mens vi er mer eller mindre bevisst. Den som sørger for system, hygiene og orden i alt som er rundt oss. Den som koordinerer og står for kontinuitet og kompetanse.
Noen av dere håper jeg vil forske videre.
Dere er der det er tøffest, og dere skal også være tett på det aller tyngste som finnes: når barn blir syke eller skadet.
Verdens fineste, men også tøffeste yrke
Det er ikke uten grunn at vi kaller det verdens fineste, men også tøffeste yrke. Å jobbe som sykepleier kan være fysisk tungt og sosialt belastende – et tøft yrke.
Men det er kanskje akkurat derfor dere har valgt dette yrket, og tatt denne utdanningen. Dere strekker dere etter det som er tøft, og det er akkurat det vi trenger. Spesielt i tiden vi er i nå, en urolig verden. Da trenger vi dere enda mer.

For i arbeidet deres er det ingen mellomting, ikke noe er nøytralt. Dere gjør en forskjell hver eneste vakt. Dere forandrer liv, dere gjør en forskjell på liv og død, og dere gjør en forskjell på det å bli sett og ikke sett.
Og det å bli sett eller ikke sett har betydning for mer enn øyeblikket, det har betydning for en livslang kvalitet i liv.
Samfunnsansvar
Dere tar ansvaret for helsetjenesten, og til syvende og sist tar dere ansvaret for oss som samfunn, for beredskap, krig, krise og hverdagen vår. Dette er ganske tøft, og dere som er her i dag, har faktisk valgt å gå inn i dette, og da vet dere også at dere står overfor noen prøvelser.
Da skal dere også vite at Norsk Sykepleierforbund alltid vil være der for dere. Gjennom interessepolitikken, gjennom fagpolitikken, gjennom faggruppene, det å løfte den jobben dere gjør, opp til et samfunnspolitisk nivå.
Dere har flere enn Norsk Sykepleierforbund med dere. Dere har alle de andre som her i dag kan skilte med en masterutdannelse.
Ta vare på faget og omsorgen
Ta vare på dere selv, på kollegene, på lederne deres og på faget. For faget kommer til å bli utfordret i tiden framover. Det ser vi blant annet med KI og teknologi. Og dere skal være med og utvikle faget videre, både behandling og pleie.

Det er også viktig at dere tar med dere verdien av omsorgen. For dette er egentlig faget vårt.
Når vi skreller bort all teknologi, alle prosedyrer som kanskje kan automatiseres eller overtas av andre yrkesgrupper.
Men ikke den profesjonelle omsorgen, som er satt sammen med den erfaringen dere har gjort som sykepleier, gjennom bachelor, men ikke minst gjennom masterstudiet. Den kan ikke erstattes, og den er det viktig at dere tar med dere til pasientene, og også utenfor pasientrommet.
Synliggjør hva faget faktisk betyr
Og så vil jeg oppfordre dere til å snakke om masteroppgavene deres. Publiser det, snakk om det, skriv om det, ta det inn i en samfunnsdebatt. Synliggjør hva faget deres faktisk betyr.
Fortell hva sykepleie er, hva pasientsikkerhet er, hva kloke valg gjør, og hva faglig kvalitet handler om. Og det er kompetanse.
Gratulerer og takk for at dere velger det tøffeste som finnes.